In diverse takken van de industrie worden door de werknemers Nomex polo shirts gedragen. Deze synthetische poloshirts worden aangemerkt als beschermende kleding omdat de stof onder andere brandvertragend is. Tevens is Nomex bestand tegen diverse chemicaliën. Nomex poloshirts hebben lange mouwen om zo een zo groot mogelijk deel van het lichaam te kunnen beschermen.

Wat is nomex precies?

Nomex is een aramid (hitte resistente stof) die sterk gerelateerd is aan nylon en gebruikt wordt voor beschermende kleding. In plaats van een overall dragen werknemers een soepel vallend poloshirt met lange mouwen en een bijbehorende broek. Dat Nomex werkt als vlambestendig materiaal komt door drie mechanismen. De vezel absorbeert alle warmte die binnenkomt en houden de warmte uit de buurt van de drager. Daarnaast zwelt de vezel om hiaten in de stof ook de warmte te laten tegenhouden. De verdikking die hierdoor ontstaat verhoogt de absorptie van warmte isolerende eigenschappen. Nomex is niet nieuw. Al in 1950 werd er met de stof geëxperimenteerd en in 1967 werd het op de markt gebracht door DuPont.

Aramidevezels en hun voordelen

Poloshirts met aramidevezels bieden de drager heel wat voordelen. Zo zijn aramidevezels uitermate hitte en vlamwerend. Hun smeltpunt kan zelfs oplopen tot 500 graden Celcius en hoger. De vezels smelten of verbranden niet bij een normaal zuurstofgehalte. Omdat de vezel veel sterker is dan een natuurlijke katoenmix kunnen poloshirts gemaakt van Nomex bijzonder licht aanvoelen en toch de nodige bescherming bieden. Een ander voordeel is dat aramide vezels, omdat ze 100% synthetisch zijn, ook een degelijke bescherming vormen tegen spatten van chemische stoffen.

Wie dragen deze poloshirts?

Nomex kleding en polo shirts worden  veel gedragen door brandweerlieden, piloten en door autocoureurs. Tegenwoordig zien we dan ook in steeds meer bedrijven de werknemers nomex kleding dragen ter bescherming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *